diabetespsykologen i aarhus - angst for hypoglykæmi
Angst for hypoglykæmi kan gøre sig gældende, uanset om der er tale om type 1, type 2 eller anden type diabetes (fx type 1½ diabetes/LADA eller MODY). Angst for hypoglykæmi og insulinschok kan føre til, at man kommer til at indtage en stor mængde kulhydrater, når man får følingssymptomer, uden at tage forbehold herfor (fx tage insulin). Nogle lægger i det daglige mere eller mindre bevidst blodsukkeret for højt i et forsøg på at undgå lave blodsukre - med en nagende bekymring for sen-komplikationer til følge. Andre bruger så meget energi på at holde en stram regulering, at nærmest al opmærksomhed går til angsten og blodsukkeret i løbet af en dag. Mange føler, at de befinder sig i en kontinuerlig linedans med lave blodsukre til den ene side og høje blodsukre til den anden. Igennem samtaler ved diabetespsykolog kan man lære at håndtere angsten på en måde, så den ikke overtager magten i behandlingen eller i opmærksomheden.
Hvis en dysreguleret diabetes og/eller betydeligt nedsat trivsel skyldes angst for hypoglykæmi, er det ofte en fordel at supplere den medicinske vejledning med psykologhjælp. Psykologen bør have indgående forståelse for følingssymptomer samt viden om diabetestyper og deres lægelige behandling, for at kunne behandle denne type angst relevant. Dette ikke mindst for at kunne tilrettelægge en hensigtsmæssig behandlingsplan, der tager højde dels for denne særlige oplevelse af angst, og dels inddrager relevante fagpersoner i en evt. øgning i insulin eller anden blodsukkersænkende insulin.
Inden jeg blev selvstændig, arbejdede jeg som diabetespsykolog ved Steno Diabetes Center Aarhus. Jeg har derfor et solidt kendskab til, hvordan hverdagen kan påvirkes af diabetes.
Samtalerne foregår enten i min klinik centralt i Aarhus eller online. Du kan læse andre klienters anmeldelser af samtaler hos mig her: Anbefalinger af psykolog i Aarhus.