Det er for de fleste en stor omvæltning at få stillet diagnosen diabetes. Uanset om der er tale om Type 1, Type 2 eller anden type diabetes, stiller behandlingen en række krav til egen-behandling i livsstil og (for de fleste) medicinering, som kan virke overvældende i begyndelsen. Udover den umiddelbare (krise)reaktion på diagnosen, oplever mange også en form for "anden bølge" i acceptarbejdet, når insulinfølsomheden og/eller egen-produktionen af insulin mindskes yderligere eller helt ophører, og den medicinske behandling dermed bliver mere kompleks. Ofte ses hos langsomtudviklende diabetestyper (Fx LADA-/type 1½ eller MODY-typerne) en særlig form for acceptproces, idet mange oplever en form for fiasko-følelse, når det man troede kunne håndteres med livsstilsændringer, udvikler sig til først en pille-behandlet og siden en insulinkrævende tilstand.
Disse reaktioner er normale, men ofte føler man sig alene med dem alligevel. Mange kan have gavn af professionel hjælp til at håndtere de reaktioner, som diagnosen og tilvænningen til den bevirker. Her kan det være en stor fordel at tale med en psykolog, der har specialviden om sygdommen, dens forskellige underkategorier, og hvad den kræver i en almindelig hverdag.
Ved siden af min privatpraksis arbejder jeg som diabetespsykolog ved Steno Diabetes Center Aarhus. Jeg har derfor et solidt kendskab til, hvordan hverdagen kan påvirkes af diabetes.
Samtalerne foregår i mit kontor i Aarhus' hyggelige Latinerkvarter eller online. Du kan læse andre klienters anmeldelser af samtaler hos mig her: Anbefalinger af psykolog i Aarhus.