diabetes-psykologen i aarhus - forstyrret spisning (mild spiseforstyrrelse)
Forstyrret spisning (forstadie til en spiseforstyrrelse) forekommer hyppigere blandt personer med diabetes end i almenbefolkningen. Man mener bl.a., at det kan skyldes det store fokus på mad og vægt, som ligger i diabetesbehandlingen. Mange oplever et vægttab og medfølgende anerkendelse ifm. debut, som de efter behandlingsstart tager på igen. Særligt unge kan være følsomme herfor, og kan på forskellige måder udvikle et problematisk forhold til mad, krop og vægt. Nogle spiser meget restriktivt og/eller utilstrækkeligt. Andre veksler mellem at spise meget små og store mængder mad med store vægtsvingninger/vægtøgning til følge. Andre igen sparer på insulinen for på den måde at holde vægten. Insulinrestriktion er en særlig form for vægtkontrol, som kun forekommer blandt personer med diabetes. Populært kaldes den relaterede spiseforstyrrelse for diabulimi. Men selvom man har et velreguleret blodsukker og således får den mængde insulin, som svarer til ens kulhydratindtag, kan ens spisning være uhensigtsmæssigt påvirket. På samme måde kan forstyrret spisning opstå i relation til både type 1, type 2 som anden type diabetes (fx type 1½ diabetes/LADA eller MODY).
Det er vigtigt at få hjælp, hvis man oplever, at tanker om mad, krop og vægt begynder at fylde for meget i hverdagen. Dels fordi det påvirker livskvaliteten betydeligt, og ofte (men som sagt ikke altid) kan gå ud over blodsukkerreguleringen. Men også for at undgå, at man udvikler en decideret spiseforstyrrelse, herunder diabulimi.
Ved samtidig diabetes og forstyrret spisning er det vigtigt, at en evt. behandlende psykolog har kendskab til begge dele. Det er vigtigt at kende til insulinens påvirkning af vægten, et kaotisk spisemønsters påvirkning af såvel blodsukker som spisning - og ikke mindst til, hvad der er normalt for en person med diabetes at være opmærksom på ift. kost. Mange af de ting, som en diabetiker gerne skal være særligt opmærksom på (fx antallet af kulhydrater i maden), kan nemlig hos mennesker uden diabetes ses som et tegn på fortsat spiseforstyrrelse.
Inden jeg blev selvstændig, arbejdede jeg som diabetespsykolog ved Steno Diabetes Center Aarhus. Her er jeg bl.a. del af et tværfagligt behandlersteam, hvor vi tilbyder specialiseret behandling af børn og unge med forstyrret spisning i Region Midt. Tilbuddet er det eneste i Danmark, og ét af de første af sin art.
Samtalerne foregår i mit kontor i Aarhus' hyggelige Latinerkvarter eller online. Du kan læse andre klienters anmeldelser af samtaler hos mig her: Anbefalinger af psykolog i Aarhus.