Metoder fra MBT og ACT kan kombineres og supplere hinanden - og sammen udforme et redskab til at holde hovedet koldt og hjertet varmt i situationer, der let kan løbe af sporet. Denne kursusdag giver en indføring i begge metoder. Deltagerne får kendskab til konkrete principper og værktøjer fra begge tilgange, som de kan anvende i praksis. En oversigt med de præsenterede værktøjer og teknikker udleveres til deltagerne.
Indhold
Den mentaliseringsbaserede tilgang
Hvad er mentalisering og hvorfor er det vigtigt?
Grundlæggende principper og værktøjer i MBT
Acceptance and commitment therapy
ACT som metode til forebyggelse af mentaliseringssvigt
Grundlæggende principper og værktøjer i acceptance and commitment therapy
Forskelle og ligheder mellem MBT og ACT
Hvordan kan metoderne supplere hinanden?
Kursusdagen kan tilpasses professionelle, der arbejde såvel terapeutisk som pædagogisk med børn, unge, voksne eller familier. Deltagerne kan være familiebehandlere, misbrugsbehandlere, andre behandlergrupper, pædagogisk personale ved bosteder, døgninstitutioner, opholdssteder mm. Første del af dagen om MBT forestås ved psykolog Maja Nørgård Jacobsen og anden del af dagen om ACT ved psykolog Berit Mus Christensen.
Maja Nørgård Jacobsen er autoriseret psykolog med egen praksis (www.psykolog-majajacobsen.dk). Maja arbejder ud fra en mentaliseringsbaseret tilgang (MBT) på det sociale område med udsatte børn, unge og familier. Hun deltager løbende i efteruddannelse ved Anna Freud Centret i London i MBT. Derudover har Maja viden og erfaring med anvendelse af ICS i en socialpædagogisk praksis på opholdssteder, døgninstitutioner mm. Maja varetager terapi (primært med anbragte unge), og hun superviserer professionelle. Supervisionen er ofte en støtte til at indføre en mentaliseringsbaseret tilgang på pågældende arbejdsplads. Desuden underviser hun i MBT, betydningen af traumer for barnets udvikling mm og har erfaring med undredning af mentaliseringsevne hos forældre. Maja er forfatter til bøgerne "Mentaliseringskompetence i professionel praksis med udsatte børn, unge og familier" og "Mentalisering i dagtilbud og skole", der begge udkommer i vinteren 2014-2015.
Berit Mus Christensen er autoriseret psykolog med egen praksis (www.actpsykolog.dk) og funktion i kommunal beskæftigelsesforvaltning, hvor hun arbejder med mennesker, som er sygemeldte eller ledige på grund af depression, angst, stress eller andre psykiske problemstillinger. Berit opkvalificerer sig løbende i metoden Acceptance and Commitment Therapy (ACT). Hun varetager psykoterapi og supervision med enkeltpersoner og grupper samt undervisning og kurser til professionelle i sociale og psykologiske problemstillinger med udgangspunkt i ACT-metoden. Hun arbejder med udvikling af tværfaglighed og har med bl.a. socialrådgivere, fysioterapeuter og sygeplejersker udviklet tværfaglige tilbud til mennesker med angst, ADHD, kroniske smerter m.m. Hun har tidligere arbejdet med tværfaglig rehabilitering af mennesker med hhv. senhjerneskade og rygmarvsskade.