Den professionelles følelser - en forhindring eller et redskab i relationsarbejdet?
I bogen Med mig selv som redskab. Om at være professionel med følelser rusker psykologerne Berit Mus Christensen og Maja Nørgård Jacobsen op i den udbredte forestilling, at der er visse følelser, som ikke opstår hos ’ægte professionelle’.
Med basis i Acceptance and Commitment Therapy (ACT) og den mentaliseringsbaserede tilgang (MBT) argumenterer forfatterne for normaliteten af selv stærke, tabuiserede følelser i arbejdet med mennesker. Med praktiske eksempler sættes fokus på, hvordan sådanne følelser opstår i en professionel hverdag. Bogen giver anvendelige redskaber og øvelser, som kan styrke evnen til at håndtere disse almindelige udfordringer professionelt - og ydermere inddrage dem aktivt i arbejdet.
Bogens første del beskriver metoderne ACT og MBT. I anden del præsenteres almindelige følelsesmæssige udfordringer i arbejdet med mennesker herunder irritation og vrede, utålmodighed, skuffelse, utilstrækkelighed, betagelse m.m. Bogens tredje del vedrører følelser rettet mod rammerne for arbejdet med mennesker. Bogen henvender sig til alle professionelle, der arbejder med mennesker – f.eks. terapeuter, psykologer, lærere, socialrådgivere, behandlere, pædagoger, mentorer samt social- og sundhedspersonale.